SurPRISE – megfigyelés, magánszféra és biztonság
www.median.hu 
2019. június 26. 
A MEDIÁN
Hírek, újdonságok
Politika
Gazdaság
Média
Társadalom

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2015. március 05.

SurPRISE – megfigyelés, magánszféra és biztonság

 

Amikor valaki hitelkártyával fizet, netán repülőjegyet vesz az interneten, esetleg a Facebook-on megosztja a nyaralásról készült fényképeit, vagy olyan helyeken jár, ahol térfigyelő kamerák vannak felszerelve, vagy csak egyszerűen van nála egy mobiltelefon, információk keletkeznek arról, hogy merre jár, mit csinál, kivel kommunikál. Ezek az információk segíthetnek a vállalatokat, hogy javítsák a szolgáltatásaikat, és a rendőrségnek, hogy kivizsgáljon vagy megelőzzön bűntényeket, terrorcselekményeket. De nemcsak a bűnözőkről és terroristákról gyűjtenek adatokat, hanem mindnyájunkról.
 
A folyamatosan fejlődő technikai megoldásokkal végzett megfigyelés biztonságunkat szolgálja. Kérdés, milyen eszközök és módszerek azok, amelyeket elfogadunk, és melyek azok, amelyekről azt gondoljuk, hogy ez azért már túlzás. Az is kérdés, hogy ki ellenőrzi a megfigyelést végzőt. Igaz-e, hogy minél több a megfigyelés, annál nagyobb a biztonság? Igaz-e az az elterjedt nézet, hogy a biztonság csak a magánszféra megsértése árán növelhető, és ha nagyobb biztonságban akarunk élni, többet kell feláldoznunk a magánszféránkból? Hogyan lehet elérni, hogy a technológiákra támaszkodó adatgyűjtés ne vezessen ártatlan emberek megvádolásához, ne lehessen visszaélni az összegyűjtött személyes adatokkal, és ne lehessen megfelelő indok nélkül veszélyeztetni a magánszféránkat? Mit kellene tennie a döntéshozóknak a biztonságért és ugyanakkor a magánszférához való jog védelméért?
 
Többek közt ezeket a kérdéseket vizsgálta a SurPRISE elnevezésű európai uniós nemzetközi kutatás, amelyben Anglia, Ausztria, Dánia, Olaszország, Németország, Norvégia, Spanyolország és Svájc mellett, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közreműködésével Magyarország is részt vett. Egész napos állampolgári konzultáció keretében, a kilenc országban összesen 2000 állampolgár oszthatta meg a témával kapcsolatos véleményét 2014 tavaszán. A rendezvényeken, a találkozót megelőzően postázott információs magazin kiegészítéseként, a résztvevők vitaindító filmeket néztek meg, és kérdőívek kitöltése mellett, kis csoportokban (asztaltársaságokban) – sokszor egymással is vitatkozva - osztották meg véleményüket, fogalmaztak meg javaslatokat a politikusok számára, hogy az uniós és nemzeti biztonságpolitikai döntések során az állampolgárok szempontjai is érvényesülhessenek.
 
A magyar találkozón 215-en vettek részt. Két megfigyelési technológia, az okostelefonos helymeghatározás és az intelligens térfigyelő kamera állt a beszélgetések központjában. Öt országban, köztük Magyarországon is, a tavaszi találkozót egy kisebb méretű második állampolgári konzultáció egészítette ki 2014 nyarán. Ennek során e két technológia mellett három másik, a térfigyelő drónok, a biometrikus azonosítás és az internetes megfigyelés, az úgynevezett mély csomagvizsgálat is megvitatásra került.
 
A megfigyelésen alapuló biztonsági technológiák olyan technológiák, amely a legkülönbözőbb összefüggésekben gyűjtenek információkat a lakosságról egy biztonsági probléma kezelésére. Ezek a technológiák elemzik az emberek mindennapjairól keletkezett információkat. Olyan adatokat dolgoznak fel, amelyek többek közt mobiltelefonokból, az internetről, vagy ‘intelligens’ technológiákból nyerhetők ki, mint amilyenek például a digitális térfigyelő rendszerek. A fő cél a bűnözők és terroristák azonosítása, lehetőleg még mielőtt elkövetnének valamit.
 
Intelligens térfigyelő kamerák (CCTV): Olyan térfigyelő rendszerek, amelyek továbbmennek a közterületek puszta megfigyelésénél. Az intelligens térfigyelő rendszerek digitális kamerái képesek az arcok felismerésére, az emberek viselkedésének elemzésére, és tárgyak azonosítására.
 
Ha többet szeretne olvasni erről, kattintson ide.
 
Internetes megfigyelés (DPI): Hardver eszközök és speciális szoftverek segítségével lehetőség van az interneten átmenő összes üzenet és információ elolvasására, elemzésére és manipulatív célú megváltoztatására is. Ez a módszer segíthet kiszűrni az internetre feltöltött illegális tartalmakat, szerepet játszhat a szervezett bűnözés leleplezésében, az internetes vírusok terjedése elleni küzdelemben, elősegítheti a szerzői jogok tiszteletben tartását. Kormányok használhatják bizonyos tartalmak cenzúrázására is. Az Európai Unió országaitól eltérően, az USA-ban jogszerűen lehet használni célzott reklámozásra is.
 
Ha többet szeretne olvasni erről, kattintson ide.
 
Okos- és mobiltelefonos helymeghatározás: A mobiltelefonból származó helymeghatározási adatok elemzésével információ nyerhető ki a telefon használójának tartózkodási helyéről és mozgásáról egy adott időszakban. Az adatokat szoftverekkel vizsgálva a mobilszolgáltató, illetve az adatokhoz hozzáférő hatóságok részletes képet kaphatnak a telefon gazdájának mozgás-mintázatairól. A telefonkészülék helyét a mobiltelefon-tornyokból származó adatokkal lehet bemérni, amelyekhez a telefon kapcsolódott. Az okostelefonok esetében még pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé a globális helymeghatározó rendszer (GPS), vagy a vezeték nélküli adatforgalom.
 
Ha többet szeretne olvasni erről, kattintson ide.
 
Biometria: A biometria az emberek fizikai vagy viselkedési jellegzetességeinek mérésén alapuló automatikus azonosságfelismerő rendszerekre utal. A biometrikus azonosítás kontrollálhatja, hogy bizonyos helyekre kik léphetnek be. Leggyakoribb használata a biometrikus útlevél, amely arc-, ujjlenyomat- és/vagy íriszazonosításon alapszik. Hétköznapi használata is terjed. Például egyre több okostelefon kap ujjlenyomat-olvasót megvédve ezzel a telefont az illetéktelen használattól. Egyre több területen kezdi átvenni a jelszavas azonosítást valamilyen biometrikus megoldás.
 
Ha többet szeretne olvasni erről, kattintson ide.
 
’Civil’ drónok: nem katonai célra használt pilóta nélküli, tehát távirányított repülő szerkezetek. A megfigyelési tevékenységek széles körében lehet bevetni a drónokat. Fel lehet őket szerelni kamerával és más érzékelő technológiákkal, és akár úgy is lehet őket tekinteni, mint repkedő térfigyelő kamerák.
 
Ha többet szeretne olvasni erről, kattintson ide.
 
Az állampolgári konzultáció, mint közvélemény-kutatási módszer
Az állampolgári konzultáció, mint kutatási módszer számos területen nyújt többletet a hagyományos közvélemény-kutatásokhoz képest, mivel segít meghaladni e kutatások korlátait. Egyik ilyen korlát az idő- és információhiány, ami egy hagyományos közvélemény-kutatási kérdés megválaszolása előtt rendelkezésre áll. Ez a korlát különösen nyilvánvaló, amikor a kutatás témája új vagy összetett, ami új technológiák esetében szinte mindig fennáll. A klasszikus módszerek általában nem engedik, hogy a válaszadók elmagyarázzák, miért gondolkodnak egy bizonyos módon, és általában arra sincs lehetőség, hogy elmondják, ők mit változtatnának vagy tennének azért, hogy valami megváltozzon, fejlődjön, jobbá váljon. Az állampolgári konzultáció során lehetőség van az emberek mélyebb megértésére. A különféle dilemmákkal szembesített résztvevőknek van idejük kifejteni és egymással is megbeszélni véleményüket, és arra is van idő, hogy új ötletek szülessenek. Az információkat saját értékrendjükkel, világnézetükkel és élettapasztalataikkal ötvözve a résztvevők tudáson alapuló véleményeket és jól átgondolt javaslatokat képesek megfogalmazni. A megfontoláson és kellő mérlegelésen alapuló kutatási eredmények szembesíthetők a témában érintett, különféle érdekeket képviselő csoportok véleményével, akik mind arra hivatkoznak, hogy az állampolgárok, tehát a lakosság érdekeit képviselik. Az állampolgári találkozó egy lehetőség a döntéshozók számára, hogy engedjék hallani az állampolgárok véleményét is – a témától függően – helyi, országos vagy nemzetközi szinten.
 
 
SurPRISE döntéshozást támogató rendszer: SurPRISRE DSS a SurPRISE projekt keretében kidolgozott és tesztelt, elsősorban megfigyelésen alapuló biztonsági technológiákhoz kapcsolódó állampolgári konzultációkat támogató innovatív kutatási szoftver, amely használói között lehetnek:
 • Biztonsági- és rendvédelmi szervek
 • Önkormányzatok
 • Politikai és parlamenti testületek
 • A megfigyelésen alapuló biztonsági megoldások szabályozásával foglalkozó szervek
 • Adatvédelemmel foglalkozó hatóságok és civil szervezetek
 • Biztonsági technológiákat fejlesztő vállalatok
Amennyiben többet szeretne megtudni, kérjen tájékoztatást a Mediántól: medián@median.hu; +361 250 4322
 
A kutatásban résztvevő intézmények
 • Institut für Technikfolgen-Abschätzung, Österreichische Akademie der Wissenschaften (Ausztria)
 • Agencia de Protección de Datos de la Comunidad de Madrid (Spanyolország)
 • Teknologiradet - The Danish Board of Technology (Dánia)
 • European University Institute, Italy • Verein für Rechtsanwalt und Kriminalsoziologie (Ausztria)
 • Median Közvélemény- és Piackutató Intézet (Magyarország)
 • Teknologiradet - The Norwegian Board of Technology (Norvégia)
 • The Open University, United Kingdom • Swiss Centre for Technology Assessment (Svájc)
 • Unabhängiges Countries Zentrum für Datenschutz (Németország)
 • European University Institute (Olaszország)
 • Open University (Egyesült Királyság)
 
 
Olvassa el az információs anyagot, amit az állampolgári konzultáción résztvevőknek előzetesen postáztunk:
 
 
Kutatási eredmények
 
Magyar országtanulmány angolul: Citizen Summits on Privacy, Security and Surveillance: Country report Hungary

A SurPRISE projekt 9 országra kiterjedő, közel 2000 európai állampolgár bevonásával lebonyolított kutatását egy kisebb kutatás egészített ki, amelyben a Medián vezetésével 5 ország vett részt. A Medián által vezetett kutatás angol nyelvű összefoglaló tanulmánya: Comparative report - Citizen Meetings
 
 
 
 
 
 
 
SurPRISE Állampolgári Konzultációk: nemzetközi filmes összefoglaló.  
 
  
 
 
 
SurPRISE ismeretterjesztő film: Intelligens térfigyelő kamerák
 
 
 
SurPRISE ismeretterjesztő film: Internetes megfigyelés
 
 
SurPRISE ismeretterjesztő film: Okostelefonos helymeghatározás
 
 
 
 
 
Kapcsolat
Szénay Márta
projektvezető
szenay@median.hu