„Népünk olyan egységes…”
www.median.hu 
2017. május 29. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

A szavazókorú népesség többsége kormányváltást akar, és az így gondolkodók abszolút többsége elfogadná Botkát miniszterelnöknek. Tíz nappal a miniszterelnök-jelöltet állító kongresszus előtt az MSZP megbízásából a Medián gyorsfelmérést végzett Botka László üzenetéről. 

Egyetemes visszaesés

A Fidesz-KDNP  támogatottsága a teljes szavazókorú népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra esett vissza, ami azt jelenti, hogy az elmúlt negyedévben közel félmillió szavazó távolodott el a kormánypárttól (ábra). 


A helyzet változatlan

Begyűjtőpárt

Jobb félni?KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. október 19.

„Népünk olyan egységes…”

Nagy Imre a legkevésbé megosztó 20. századi történelmi alak

A 20. század történelmi személyiségei közül Nagy Imre osztja meg a legkevésbé a jelenkori közvéleményt – derül ki a Medián tavaly nyáron készített felméréséből. A mártír miniszterelnök az emberek 52 százaléka szerint pozitív szerepet játszott a magyar történelemben és csak 7 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét (1. ábra).

Bár Antall Józsefről és Kádár Jánosról is nagyjából hasonló arányban nyilatkoztak pozitívan, az előbbiről csaknem kétszer, az utóbbiról pedig csaknem háromszor annyian mondtak negatív véleményt, mint Nagy Imréről. Ráadásul az ő megítélésében teljes az egyetértés a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között, míg Antall és főleg Kádár szerepének értékelése részben a pártszimpátia függvénye (2. és 3. ábra). Ugyanez igaz a kevésbé ismert Teleki Pálra és a többség által negatív szereplőnek tartott Horthy Miklósra is.
 
A felmérést a Demokrácia Kutatások Magyar Központja Alapítvány Választáskutatási Programjának keretében 2005. június 11-e és 27-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
diagramok