Fodor vagy Kóka?
www.median.hu 
2017. május 29. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

A szavazókorú népesség többsége kormányváltást akar, és az így gondolkodók abszolút többsége elfogadná Botkát miniszterelnöknek. Tíz nappal a miniszterelnök-jelöltet állító kongresszus előtt az MSZP megbízásából a Medián gyorsfelmérést végzett Botka László üzenetéről. 

Egyetemes visszaesés

A Fidesz-KDNP  támogatottsága a teljes szavazókorú népességben a januári 37 százalékról április végére 31 százalékra esett vissza, ami azt jelenti, hogy az elmúlt negyedévben közel félmillió szavazó távolodott el a kormánypárttól (ábra). 


A helyzet változatlan

Begyűjtőpárt

Jobb félni?KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. március 27.

Fodor vagy Kóka?

A népesség egészében Fodor Gábort, az SZDSZ-szavazók körében Kóka Jánost tartják többen alkalmasabbnak az SZDSZ elnöki posztjára – derül ki a HVG számára készített elemzésünkből.

Több mint két héttel a tisztújítás előtt a teljes lakosság bő kétharmada hallott arról, hogy Kuncze Gábor visszavonulása miatt új elnököt választ az SZDSZ, és csaknem minden második válaszadó mindkét induló jelöltet meg tudta nevezni. Az összes megkérdezett közül minden másodiknak vagy nem volt véleménye vagy Fodort és Kókát egyaránt alkalmatlannak tartotta, a valamelyik jelöltet támogatók közül pedig Fodort 7 százalékkal többen mondták alkalmasabbnak. Fodor előnye elsősorban a Fidesz-szavazók véleményéből adódik, a kormányoldalon viszont Kóka vezet. Kérdés persze, hogy mit gondolnak erről a párt jelenlegi szavazói. Kis párthoz nagy minta kell: ha például az SZDSZ-szavazók véleményét akarjuk vizsgálni, akkor ehhez a szokásos havi felméréseknél jóval több embert kell megkérdeznünk, úgy, hogy a mintában az elemezéshez elegendő számban legyenek a párt szimpatizánsai is. A Medián március első felében több országos reprezentatív felmérésében is feltett néhány kérdést az SZDSZ közelgő elnökválasztásáról, az ezek összekapcsolásával létrehozott adatbázisból már többé-kevésbé pontos képet kaphatunk nemcsak a teljes népesség, hanem a liberális párt szavazóinak a véleményéről is.
 
Az SZDSZ jelenlegi szavazói többé-kevésbé mind a két jelöltet elfogadják – Kóka és Fodor népszerűsége egyformán magas a körükben és alig vannak közöttük olyanok, akik a mind két indulót alkalmatlannak tartják –, de összességében inkább a gazdasági miniszterre bíznák a párt vezetését (1. ábra). Persze önmagában a jelenlegi szavazók megtartásával bizonyára egyik jelölt sem lenne elégedett, az adatokból pedig nem lehet egyértelműen kiolvasni, hogy melyikük indul jobb pozíciókkal az új szavazók megszerzésért. A közvélemény Fodor elnökségétől inkább várja azt, hogy új, markánsabb arcélt ad a pártjának (2. ábra), de erre szüksége is lenne, hiszen az elnökségét támogatók közül sokkal többen tartják kizártnak, hogy az SZDSZ-re szavazzanak, mint ahányan a Kókát támogatók körében mondják ugyanezt.
 
A kutatási kérdéseket tartalmazó felméréseket 2007. március 2-a és 14-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló összesen 3200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±1-6 százalék.
Ábra